Een vraag die klanten dikwijls stellen als ze een beeld moeten aanleveren voor grootformaatprintwerk is: “welke resolutie moet mijn bestand hebben”. Het eenvoudige antwoord is 75 dpi. Met ander woorden, 75 beeldpunten per inch. Dit is in de grootorde van de resolutie van een computerscherm (72 dpi).
Er zijn echter een paar kanttekeningen te maken bij dit eenvoudige antwoord.
- Heel veel is afhankelijk van de kijkafstand. Vanop welke afstand zal de print bekeken worden. Wanneer mensen een print willen bewonderen op een groot spandoek zijn ze geneigd om een paar stappen achteruit te zetten, om een zicht te hebben op heel de afbeelding. In dit geval is een resolutie van 40 dpi ook dikwijls aanvaardbaar. Ik heb prints geplaatst van afbeeldingen met een resolutie van 23 dpi waarbij de klant (een fotograaf) erg tevreden was over het resultaat. Het betrof hier een foto in een vergaderzaal op een muur van 3 x 4 m. Baanaffiches hebben dikwijls al voldoende aan 15dpi. Bij een foto in een fotoalbum daarentegen, waar de kijker geneigd is om dichterbij te komen en misschien zelfs een loupe te nemen om te zien wie er allemaal op de klasfoto staat, is 300 dpi eerder de norm. Vanop 2 meter afstand ziet de doorsnee waarnemer niet het verschil tussen een print van 150 dpi en een print van 75 dpi.
- Je kan het aantal beeldpunten niet ongestraft vermeerderen. Als je vertrekt van een origineel beeld (foto of scan), kan je het aantal beeldpunten wel verminderen, maar niet vermeerderen. Je kan het aantal beeldpunten proberen vermeerderen, maar daarbij vermeerder je niet de hoeveelheid informatie die in het beeld zit. Als je door een bos een baan trekt, heb je misschien wel 2 bossen, maar niet meer bomen. Zo is het ook met de pixels van een afbeelding. Als je d.m.v. software (bvb Photoshop) tussen elke pixel een extra pixel laat toevoegen, heb je wel dubbel zoveel pixels, maar je beeld zal niet scherper worden. Dit is omdat de pixel die je toevoegt dezelfde kleur heeft dan de pixel er naast, of een tussentoon van de pixels er naast. Daarom is het belangrijk om je origineel altijd zo groot mogelijk te nemen (lees “zo veel mogelijk beeldpunten”). Resolutie verlagen kan altijd, resolutie verhogen niet.
- Probeer te werken met afbeeldingen die gebaseerd zijn op vectoren. Dit soort afbeeldingen kan je onbeperkt vergroten zonder dat ze onscherp worden. Programma’s die dit soort bestanden kunnen aanmaken zijn Illustrator, Indesign, Coreldraw. Typische bestandsformaten zijn .eps .ai .cdr .ind .svg . Het gaat dan wel steeds om illustraties en niet om foto’s.
- Grijstinten kunnen helpen. Wanneer de resolutie van een beeld teleurstelt, kan het helpen om het om te zetten naar grijstinten. De resolutie wordt er niet beter op, maar door de de informatie van de verschillende kleuren te combineren krijg je dikwijls een scherpere indruk.
Artificiële intelligentie kan helpen. Topazlabs slaagt erin om artificiële intelligentie in te schakelen om beelden toch beduidend groter te maken. Ze hebben een plug-in gemaakt “Gigapixel AI” die (stand alone of in combinatie met photoshop) er in slaagt om beelden beduidend groter te maken met beperkt kwaliteitsverlies. De plugin is te vinden op topazlabs.com en is zeer betaalbaar. Op deze site vind je ook “Sharpen AI” en “DeNoise AI” die ook helpen bij het vergroten van beeldmateriaal.